Left
Right

Impregneren (hydrofoberen)

Om de duurzaamheid van uw gevel te waarborgen is het raadzaam deze na reiniging te hydrofoberen, ofwel waterafstotend te maken. In de volksmond wordt dit overigens impregneren genoemd. Het verschil met impregneren is echter dat een gehydrofobeerde gevel geen vloeistoffen doorlaat, maar wel gassen, waardoor de gevel blijft 'ademen'.

Hydrofoberen heeft vele voordelen. Zo blijft het voegwerk langer intact omdat dit minder bloot gesteld wordt aan weersinvloeden als zure regen. Ook blijft de gevel langer schoon en wordt alg- en mosvorming grotendeels voorkomen. Tot slot zorgt hydrofoberen voor een hogere isolatiewaarde. Een droge gevel verliest immers minder warmte dan een natte gevel.

Om een gevel goed te hydrofoberen zijn een aantal zaken van belang. Om te beginnen de kwaliteit van het hydrofobeermiddel en wijze waarop het hydrofobeermiddel aangebracht wordt (niet sprayen of nevelen!). Verder is het belangrijk dat de gevel schoon is en in goede staat, dus geen gaten en kieren waar het vocht door naar binnen kan.