Left
Right

Stralen (zandstralen)

Stralen, ook wel sandwashen, zandstralen of Torbo vochtstralen genoemd, wordt toegepast als reiniging met alleen water niet toereikend is.

Onder lage druk wordt een straalmengsel van water en veelal olivinezand (fijn zand) op de gevel gespoten. Zowel de druk als de hoeveelheid straalmiddel zijn variabel in te stellen, waardoor beschadiging van de gevel voorkomen wordt. Ook kan er gestraald worden met zachtere of juist scherpere straalmiddelen. Deze traploze instelmogelijkheden zorgen ervoor dat vrijwel elke ondergrond op de juiste wijze gereinigd kan worden.

Zoals gezegd wordt er met stralen, sandwashen, zandstralen en vochtstralen hetzelfde bedoeld, namelijk het reinigen van een gevel door onder lage druk een straalmengsel van water en in de meeste gevallen olivinezand op de gevel te spuiten. Wel is er een verschil met het droogstralen zoals we dat van tientallen jaren geleden kennen. Op de eerste plaats gaf droogstralen vanzelfsprekend veel meer stofontwikkeling dan de huidige techniek waarbij het straalmiddel omhuld wordt door water. Een belangrijk tweede verschil is dat de druk bij droogstralen groter is waardoor de kans op beschadiging van een zachte ondergrond groter is.

Tip: Laat uw gevel ook voegen en impregneren.